Aangemeld als:
filler@godaddy.com
Onderzoek naar kleine marterachtigen (bunzing, wezel en hermelijn) en grotere marters (steenmarter, boommarter en das) met behulp van wildcamera's.
In Nederland kennen we een aantal marterachtigen. De meest voorkomende is misschien wel de steenmarter, maar er zijn er veel meer! We maken grofweg onderscheid tussen de kleine marterachtigen en de grotere marterachtigen.
Kleine marterachtigen
De bunzing, de hermelijn en de wezel. Deze soorten vertegenwoordigen samen de kleine marterachtigen en zijn in bijna alle provincies in Nederland beschermd.
Grotere marterachtigen
De steenmarter, geroemd en berucht, een soort die veelal in stedelijk en agrarisch gebied voorkomt. De boommarter, een soort die qua uiterlijke kenmerken lijkt op de steenmarter, maar een significant andere ecologie heeft.
Maar ook de das en de otter behoren tot de familie marterachtigen!
Onderzoek naar marterachtigen wordt uitgevoerd met behulp van wildcamera's. Deze camera’s worden in een opstelling geplaatst met lokstof of gericht op elementen die interessant zijn voor marters.
Bij EcoZeker maken we gebruik van de Struikrover© en losse wildcamera’s met lokstof. Deze onderzoeksopstellingen zijn effectief bevonden door autoriteiten.
Marteronderzoek wordt uitgevoerd volgens bepaalde protocollen, zoals het Kennisdocument Kleine Marterachtigen van BIJ12 (2024) en Kennisdocument Das van BIJ12 (2017).
Het onderzoek naar kleine marterachtigen vindt gedurende 8 aaneengesloten weken plaats tussen 1 juni en 15 november. Voor de boommarter en steenmarter wordt vaak dezelfde onderzoeksperiode aangehouden, maar is jaarrond onderzoek ook mogelijk. De onderzoeksperiode voor de das is jaarrond.
De meeste marterachtigen zijn schuw. Het waarnemen van één marter kan al een indicatie geven voor de aanwezigheid van rust- en/of voorplantingsplaatsen van de soort.
Daarnaast is het van belang voor de soort dat er voldoende foerageergebied en dekking aanwezig is in zijn leefgebied. Deze elementen samen vormen het essentieel leefgebied van de marter.
Wanneer er leefgebied aanwezig is van marterachtigen in uw plangebied, kan het zo zijn dat u vervolgstappen moet nemen, zoals het compenseren van leefgebied. Het kan ook nodig zijn om een vergunning aan te vragen. Wij geven u hiervoor graag advies op maat.
Copyright © 2024 EcoZeker - Alle rechten voorbehouden
We gebruiken cookies om websiteverkeer te analyseren en de ervaring op je website te optimaliseren. Als je het gebruik van cookies accepteert, worden je gegevens gecombineerd met de gegevens van alle andere gebruikers.